Coloristica in casa – scheme de baza

Coloristica in casa – scheme de baza

Published In: Blog Mobila - Sfaturi si stiri Created Date: 2019-04-15 Hits: 1322 Comment: 0

Pentru a realiza o schema coloristica placuta din punct de vedere estetic, in caminul dvs, trebuie sa tineti cont de cateva reguli de baza, care se aplica in orice design interior, pe care il adoptati.

Parcurgeti mai jos cele sase scheme coloristice de baza si modalitatile de transpunere in casa:

1. Culori complementare – una dintre cele mai simple combinatii coloristice este cea care foloseste culorile complementare, adica folosirea a doua nuante direct opuse, in paletar. Cateva exemple la indemana sunt rosul si verdele, albastrul si portocaliul sau galbenul si movul, combinatii care vor aduce o infuzie de energie vibranta oricarei camere, dar care sunt foarte potrivite in bucatarie sau camera copiilor. Incercati sa creati un echilibru, folosindu-le in spatii cu tonuri neutre si alegand o culoare dominanta, din cele doua si una cu rol de suport, care sa se regaseasca in accesorii.


2. Culori analoage – in acest caz discutam despre utilizarea a 3 culori, care sunt asezate una dupa alta, in paletar, 2 dintre ele fiind culori primare, iar a 3-a una secundara, adica o culoare rezultata din amestecul celor primare. Ex: rosu-portocaliu-galben, rosu-mov-albastru sau albastru-verde-galben. Nu uitati ca proportiile sunt extrem de importante, iar in aceasta schema coloristica nu vom folosi principiu culoare dominanta-culoare secundara, ci regula 10-30-60. Astfel, alegeti o culoare care sa acopere 60% din camera, una secundara care va detine 30% si cea mai indrazneata, care se va regasi in accesorii, adica in 10% din spatiu.


3. Culori triadice – acestea sunt culorile care se regasesc la distante egale pe roata paletarului, asa cum sunt cele 3 culorile primare rosu, albastru si galben. Acest tip de schema coloristica este una indrazneata, foarte potrivita pentru camera copiilor sau pentru camera de joaca a acestora. Pentru a pastra o nota echilibrata, incorporati multe nuante neutre.


4. Culori complementare divizate – atunci cand schema coloristica, ce foloseste culori complementare, vi se pare prea indrazneata, recurgeti la cea divizata, care foloseste o culoare de baza si doua nuante complementare, adiacente acelei culori. Folositi culoarea de baza intr-un ton mai estompat, ca elementul coloristic principal din camera si mergeti pe nuante indraznete complementare, pe care sa le folositi in piesele accent.


5. Culori tetradice (rectangulare) – putem discuta acum despre o schema coloristica putin mai complicata, care balanseaza 4 culori in spatiul dvs, folosint culorile din paletar ce formeaza un patrat, adica 2 perechi distincte de culori complementare. In acest caz, “temperatura” nuantelor joaca un rol foarte important, de aceea trebuie sa folositi 2 culori calde si 2 culori reci. Spatiul dvs va fi astfel echilibrat, insa nu trebuie sa cadeti in plasa simetriei exagerate: folositi diferite nuante si modele pentru fiecare obiect, in care se regasesc cele 4 tonuri.


6. Culori in patrat – aceasta este o schema coloristica asemanatoare cu cea rectangulara, atat in numarul de culori, cat si in denumire. Se folosesc tot 4 nuante coloristice, insa nu mergem pe perechi perfect opuse, ci pe o schema ce implica o culoare primara, una secundara si 2 culori tertiare. Acordati atentie numarului egal de culori calde si reci, insa alegeti o culoare dominanta si folositi-le pe celalte 3 ca si accent.