10 idei practice pentru amenajarea unui dormitor mic

Cu toții ne ferim de dormitoarele mici, însă de cele mai multe ori nu avem niciun cuvânt de spus și suntem nevoiți să găsim soluții practice de amenajare. Vestea bună este că poți cu ajutorul unor trucuri strategice și organizare creativă să transformi un spațiu mic într-un palat. Bine, poate nu chiar palat, însă dormitorul poate deveni suficient de încăpător pentru a fi oaza ta de liniște la finalul unei zile încărcate. În cele ce urmează, îți oferim 10 idei practice bazate pe expertiza unor specialiști în design, pentru ați amenaja dormitorul de mici dimensiuni, încât să pară mai luminos și spațios.

Renunță la patul cu tăblie
Cu cât mai puțin, cu atât mai bine! Un sfat care funcționează mai ales în cazul unui dormitor mic. Deși poate visezi la un pat king size cu o tăblie impresionată, acesta va ocupa foarte mult spațiu, așa că o variantă mai bună ar fi un pat simplu, fără tăblie. Accentele din dormitor ar putea fi obiectele decorative și paleta de culori folosită.

Optează pentru multe culori

Dacă îți plac dormitoarele îndrăznețe, iar personalitatea ta este una vibrantă, ai putea opta pentru o încăpere care să te reprezinte prin fiecare obiect decorativ ales. Lenjerii de pat roșii, un tablou multicolor, lămpi metalice, toate combinate în culori primare, pot oferi personalitate dormitorului tău aparent mic, dar unic.

Ai grijă la simetrie

Simetria obiectelor decorative, lămpilor, tabloului, patului și a tuturor elementelor dintr-un dormitor oferă senzația de spațiu. Din punct de vedere vizual totul este ordonat, iar acest lucru transmite ideea de spațiul larg. Încearcă să pui în practică simetria și ai să observi diferența.

Folosește absolut TOT spațiul disponibil

Una dintre cele mai mari provocări atunci când ai un dormitor mic este să găsești locuri unde să-ți pui toate lucrurile, patul ocupând deobicei cel mai mult spațiu. Fii creativ! Până și pervazul ferestrei îți poate oferi spațiu suplimentar pentru a așeza obiecte decorative, o lampă, cărți sau alte lucruri, atunci când nu ai o măsuță prin preajmă.

Fii creativ cu pereții 

La prima vedere poate pare prea mult pentru un spațiu mic, însă un tapet îndrăzneț poate oferi un efect-bijuterie dormitorului tău. Nu e nevoie să acoperi întreg peretele cu tapet, ci poți alege un singur colțișor în care să te joci cu un imprimeu distractiv: poate un pattern de inspirație tropicală? linii geometrice? elemente boeme? Cu siguranță dormitorul tău va căpăta un aer cu totul și cu totul deosebit.

Spații de depozitare inventive

Când ai un dormitor micuț, trebuie să fii foarte practic în ceea ce privește spațiul de depozitare, altfel nu vei reuși niciodată să găsești ceea ce cauți. O idee bună ar fi să optezi pentru un pat la comandă cu rafturi încorporate în partea de sus, ce pot servi drept bibliotecă sau loc pentru a așeza obiecte decorative și alte lucruri utile.

Alege un mobilier multifuncțional

Cine a spus că noptierele nu pot servi drept spațiu pentru așeza hainele care nu mai încap în dulap sau poate pentru a depozita papetăria? De asemenea, poți așeza pe noptieră o plantă deosebită, un tablou de mici dimensiuni sau alte elemente decorative. Gândește tot mobilierul din cameră ca fiind unul multifuncțional și profită de fiecare mic spațiu rămas.

Optează pentru un pat extensibil

Dacă dormitorul mic este destinat musafirilor sau poate că acolo ți-ai organizat biroul, ai putea merge pe varianta unui pat extensabil sau o canapea modernă care își poate schimba dimensiunile. O idee bună ar fi să alegi un pat sau o canapea cu extra spațiu de depozitare dedesupt, unde să așezi toate lenjeriile, pilota, pernele și tot ce mai vrei tu. Este mult mai practic, iar camera pare mai aerisită din punct de vedere vizual.

Adaugă oglinzi

Întotdeauna oglinzile reușesc să creeze o iluzie optică, făcând orice dormitor să pară mult mai mare. Deși la o primă vedere par greu de întreținut, merită să optezi pentru un dressing cu oglinzi sau să așezi pe perete o oglindă de mari dimensiuni pentru a oferi mai multă luminozitate încăperii.

Alb, alb, alb

Cu cât camera este mai deschisă la culoare, cu atât pare mai luminoasă și aerisită. Alege piese de mobilier albe și adaugă dimensiune dormitorului folosind accente neutre, precum obiecte decorative din lemn, corpuri de iluminat aurii sau din bronz, ori cuvertură și perne în nuanțe pământii.

Previous
Previous

3 MODURI CUM SEPARI O BUCATARIE OPEN-SPACE DE LIVING

Next
Next

       Cum decorăm masa de Paște: 7 idei creative